RAM(Random Access Memory) - ROM (Read Only Memory)

RAM Nedir?

Kelime anlamı ile incelersek eğer RAM, “Random access memory” yani Türkçe karşılığıyla “ Rastgele erişimli bellek” ifadesinin kısaltılmışı ile meydana gelmiş bir tanımdır. Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan RAM, dosyaların hızlı bir şekilde yazılıp okunmasını sağlayan bir depolama birimidir. RAM ve sabit diskler temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit disklerdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. Bu yüzden sabit diskler RAM’in yerini tutamazlar. Örneğin düzenlemekte olduğunuz bir Word belgesi bilgisayarınızın RAM'inde depolanır ve RAM'in yüksek hızı, yaptığınız düzenlemeleri anında görmenizi sağlar.
Birçok RAM türü uçucudur. Çalışması, bilgilerin depolanması ve modül üzerinde bilgilerin kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duymaktadır. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerinde işlem yapılan bilgiler kaybolur. Bunun anlamı disk ve kaset gibi hafıza depolama aygıtlarından farklı olarak bilgisayar kapatıldığında içerdiği veriyi kaybetmesidir.

Ram Belleklerinin Yapısı

Ram bellekleri mimari olarak incelediğimiz zaman genellikle tek bir devre üstünde çift tarafta da olmak üzere 2 veya 2’nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluştuğu gözükür. Bu yongaların herbiri belli bir depolama kapasitesine sahiptir. Aynı devre üzerindeki bu yongaların toplam kapasitesi Ram belleğin kapasitesini vermektedir.
Ram bellekleri mimari olarak incelediğimiz zaman genellikle tek bir devre üstünde çift tarafta da olmak üzere 2 veya 2’nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluştuğu gözükür. Bu yongaların herbiri belli bir depolama kapasitesine sahiptir. Aynı devre üzerindeki bu yongaların toplam kapasitesi Ram belleğin kapasitesini vermektedir.

RAM Ne İşe Yarar?

İnsanda beyin, makinede motor hangi görevi yapıyorsa bilgisayarda da RAM o işlevi görür. Bir başka deyişle bilgisayarda çalışılan verilerin hızlı erişilebilirliğini artırmak için bilgisayar hafızasında tutmaya yarayan bir donanımdır. Tıpkı bir insanın beyni gibi, bilgisayarın ihtiyacı olan her bilgi RAM’de olmalıdır.
Bilgisayarınız bilgileri harddisk’inde saklar. Fakat o anda yapılan işlemleri geçici hafıza dediğimiz ve daha hızlı çalışan bellek üzerine, yani RAM’e kaydeder. Bu bilgileri harddiske kaydeden veya bilgisayarınızı kapatana kadar hafızasında tutan birim RAM’dir. Bellek bilgisayarın direk olarak performansını etkileyen bir birimdir.
Bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa olsun belleği düşükse çok yavaş çalışır. Makinenizin ihtiyacından daha aşağı bir bellek bu bilgisayarın yeterli performans göstermesini engeller. RAM miktarı ne kadar çok olursa, işlemci kullandığı bilgilerin o kadar fazla bir miktarını RAM’e yazabilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın performansını arttırır. Ancak ihtiyacından fazla RAM olması makineyi daha hızlı da yapmaz.
Şuanki kullanılan kişisel bilgisayarlarda RAM eklemek veya değiştirmek için özel yuvalar bulunmaktadır. Bu alanlara istenilen GB’taki RAM’ler takılarak bilgisayarın olağandan hızlı olması sağlanır. Çoğu RAM hem yazılabilir hem de okunabilir durumdadır. Bu yüzden de okunan, yazılan hafıza isimleriyle de sık sık yer değiştirir. RAM’in yetersiz kaldığı durumlarda sabit disk geçici hafıza olarak da kullanılır. Ancak sistemi yavaşlattığı için tercih edilen bir durum değildir.

Ne Kadar RAM'iniz Var?

Bilgisayarınızda ne kadar RAM yüklü olduğunu görmek için öne yeni bir “Dosya Gezgini” penceresi açın. Sisteminizin simgesini bulun (muhtemelen “Bilgisayarım” adını taşıyacaktır), üzerine sağ tıklayın ve “Özellikler” 'e tıklayın.
Karşınıza bilgisayarınızın özelliklerinin yer aldığı bir ekran gelecek. Burada Sistem bölümü altındaki "Yüklü Bellek" satırını bulun ve karşısında yazan sayıya bakın..
RAM miktarınız, beklediğinizin altındaysa Windows'la ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Windows'un 32-bit sürümleri, 4GB'tan fazla RAM'i görmediğinden, 4GB'tan fazla RAM'e sahipseniz 64-bit Windows'a geçiş yapmanız gerekecektir.

RAM'inizden En Fazla Randıman Almanın Yolu

RAM miktarınızı artırmayı düşünmüyorsanız, ondan en iyi biçimde faydalanmanın birkaç yolu var. Görev yöneticisini kullanarak hangi programların daha çok RAM tükettiğini izleyebilirsiniz. Görev yöneticisini açmak için görev çubuğuna sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Bellek sütununa bakmanız gerekiyor. Kullanmadığınız programların bol miktarda bellek harcadığını görüyorsanız, onlara ihtiyaç duyup duymadığınızı gözden geçirmenizde fayda olabilir.

Ne kadar RAM'e ihtiyacınız var?

İhtiyacınız olan RAM miktarını belirlemek için kullandığınız programların RAM gereksinimlerine bakmanızda fayda var. Çoğu giriş seviyesi bilgisayarda bulunan 4GB RAM, işinizi görecektir. Ancak 4GB RAM ile video işleme araçları gibi yüksek yoğunluklu programları çalıştırmayı düşünmeyin. Bugün 8GB RAM, standartlaşmaya başlamış durumda. 8GB RAM'i tercih etmeniz halinde bilgisayarınızı yakın geleceğe de hazırlamış olacaksınız. Ciddi bir oyuncuysanız veya video düzenleme yazılımları kullanıyorsanız, 8GB yerine 16GB RAM düşünmenizde fayda var.

RAM Çeşitleri

  • DRAM:Bu bellek bilgi alışverişi sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır. Bu nedenle de sürekli yenilenme ihtiyacı duyar, bir saniye içerisinde binlerce kez yenilenir ancak buna rağmen SRAM’den daha yavaştır.
  • SRAM: Bu bellek DRAM’de olduğu gibi bilgileri tutabilmek için yenilenmeye ihtiyaç duymaz bu yüzden ona oranla daha hızlı ve pahalıdır.
  • SDRAM: İşlemci ile eş zamanlı olarak çalışan bir RAM türüdür. İşlemciyi daha az beklettiği için daha sık tercih edilir.
  • DDR RAM: SDRAM belleklerden iki kat daha hızlıdır, her bir saat darbesinde iki bilgi okur. 100Mhz DDR RAM’in veri yolu genişliği 1600MB/sn’dir. Bu bellekler grafik ağırlıklı işlemlerde çok başarılılardır. 64 bitlik veri yolu kullanırlar. Daha az enerji harcarlar ve fiyat olarak da SDRAM’den çok da farklı değillerdir.
  • DRD RAM: Rambus isimli bir firma tarafından üretilmiştir. 16 bitlik bir veri yolu kullanılır ve ilk defa dar bir veri yolundan yüksek hızlar bu RAM’de elde edilmiştir. Günümüzde kullanılan en son teknolojidir. 1.6GB/sn hızındadır.

KAYNAKÇA

ROM (read only memory-salt okunabilir bellek)

ROM, sadece okunabilir bellekler için kullanılan genel bir ifadedir. Ġlk üretilen ROM sadece okunabilir özelliktedir. Daha sonra üretilen ROM çeĢitleri üzerinde elektriksel yöntemlerle değiĢiklik yapılabilmektedir. Bu tipteki hafıza birimleri elektrik kesildiğinde dahi bilgilerin saklanması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır. Genel olarak dört gruba ayrılır.



MPROM (masceble programmable read only memory-maske programlı ROM)

Özel bir program veya veriyi maskelemek amacıyla kullanılan üretici tarafından programlanan ROM çeşididir

PROM (programmable read only memory- programlanabilir ROM)

Kullanıcı tarafından ROM programlayıcı adı verilen özel bir devre ile sadece bir defa programlanabilen ROM türüdür.

EPROM (erasable programmable read only memory- silinebilir programlanabilir ROM )

Morötesi ıĢık ile silinebilen, içerisindeki bilgiyi yıllarca koruyabilen ROM çeĢididir. Morötesi ıĢık koruyucu gövde üzerindeki quartz ile kapatılmıĢ küçük bir pencereden verilir

EEPROM/FLASH ROM (erasable programmable read only memory- silinebilir programlanabilir ROM )

Devrede iken elektriksel yolla bir kısmı ya da tamamı değiĢtirilebilen, silinebilen ve yeniden veri yüklenebilen bir ROM türüdür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar